Let’s sparkle

Staat jouw fles bubbels al klaar om het nieuwe jaar in te luiden? En is dat champagne, cava, prosecco, crémant, corpinnat, sekt, vonkelwyn of misschien een pet-nat? Wat een lijst met namen hè? Zie jij nu door de bubbels de sparkle niet meer? Ik leg je graag uit wat het verschil is, zodat jij straks kan genieten van jouw ultieme smaak.

Champagne moet uit de Franse streek Champagne komen en hier zijn met name chardonnay, pinot noir en pinot meunier verantwoordelijk voor de smaak van de wijn.  De methode om champagne te maken heet ‘methode champenoise’ wat betekent dat de tweede gisting in de fles plaatsvind. Deze naam is alleen voor mousserende wijn uit de Champagne weggelegd, elders heet dit methode traditionelle. De koolzuur die vrijkomt bij de tweede gisting kan niet ontsnappen en lost op in de wijn. Champagne staat bekend om zijn frisse zuren, dus als je daar niet van houd en je wilt wat knaken overhouden, kan je beter geen champagne kopen.

Cava komt uit Spanje en mag in zeven regio’s gemaakt worden. Toch word Penèdes gezien als de beste streek. De voornaamste druivenrassen die voor wit gebruikt worden zijn xarel-lo, parellada, macabeo en chardonnay. Er bestaat ook rosé cava, hiervoor worden de druivenrassen garnacha en monastrell gebruikt. Hoe een cava smaakt? Vaak iets rijper dan champagne, maar omdat cava 9 maanden rust is de bubbel altijd iets meer aanwezig. Dus houd je van bubbels? Dan is cava de fles die je hebben moet.

Prosecco word gemaakt in de streken Veneto en Friuli, Italië.  In tegenstelling tot bovengenoemde twee word deze gemaakt volgens de tank methode (=cuve close) en zijn er twee verschillende soorten prosecco: frizzante en spumante, waarbij de laatste altijd iets droger is. De belangrijkste rol is weggelegd voor de glera druif. Houd je van een zachte bubbel met minder aanwezige zuren? Koop dan een fles prosecco frizzante.

Crémant komt uit Frankrijk, word gemaakt met een tweede gisting op fles en kan uit verschillende streken komen. Waar hij vandaan komt maak je op uit de naam: Crémant de Bourgogne komt uit de Bourgogne, Crémant de Loire uit de Loire, enz. Elke streek heeft zo zijn eigen voorgeschreven druivenrassen en dus ook zijn eigen smaak. Om erachter te komen welke jij het lekkerste vind, kan je ze natuurlijk allemaal kopen…maar door je wijnkennis uit te breiden weet je beter welke druif welke smaak geeft en weet jij precies welke je het beste in huis kan halen.

Corpinnat is in het leven geroepen door een paar Spaanse wijnmakers die besloten hun krachten te bundelen. Zij vochten voor een strengere regelgeving omtrent cava maar hebben uiteindelijk hun eigen kwaliteitskeurmerk op de markt gebracht. Een van die regels is bijvoorbeeld een langere tijd rusten. Dit zorgt voor verfijning van de mousse. Een van mijn favoriete mousserende wijnen.

Sekt kan komen uit Mosel, Rheingau en Würtemberg, Duitsland, waar vooral veel riesling staat aangeplant. Door de korte rustperiode van 6 maanden en de tank vergisting heeft deze mousserende wijn minder verfijning. Ik weet zeker dat er goede sekt gemaakt word, maar omdat deze benaming niet beschermd is mag elke producent er sekt op zetten, dus ook die personen die weinig aandacht geven aan de druivenstokken. Ben jij bekend met goede Duitse wijnproducenten? Dan kan je met een gerust hart hun sekt afnemen. Heb je geen idee? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies een andere mousserende wijn.

Vonkelwyn komt uit Zuid-Afrika, maar kan je ook tegenkomen onder de naam MCC. En nee, dit refereert niet naar de hipste DJ van Zuid-Afrika, maar staat voor Methode Cap Classique. Dit is hetzelfde als de traditionele vinificatie, dus tweede gisting op fles. Er zijn geen strenge regels welke druivenrassen er gebruikt moeten worden, maar deze staan bijna altijd op de achterkant van de fles vermeld. Houd je van zuren in je mousserende wijn, maar wil je geen hoofdprijs betalen voor een fles Champagne? Haal dan een MCC in huis.

Pet-nat staat voor pétillant naturel en is niet verbonden aan een regio. Deze mousserende Franse wijn is gemaakt volgens de ‘methode ancestrale’. Dat betekent dat de wijn gebotteld word voordat de gisting is voltooid. De bubbels worden dus meteen gevangen in de fles. De smaak van deze wijn is droog, omdat alle suikers worden opgegeten. Ook heeft hij een klein bubbeltje en is een pet-nat altijd troebel. Hij wordt namelijk niet gefilterd.

Nu je dit weet, heb jij dan een voorkeur voor een van deze namen? Drie maal raden welke bij mij koud staat?

Fijne jaarwisseling en ik wens je een WIJNZINNIG 2023 toe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *