Een schot in de ROSÉ

Bij de eerste zonnestralen begint het bij mij weer te kriebelen om een flesje rosé open te trekken. Herken je dit gevoel? Weet jij eigenlijk hoe rosé aan zijn kleur en smaak komt? Gewoon witte en rode wijn met elkaar mengen? Sorry, dan moet ik je teleurstellen…. Dit is zelfs in heel Europa verboden! Er is een uitzondering: rosé champagne. Ik heb zelf een paar jaar geleden twee rosé champagnes met verschillende vinificatie technieken naast elkaar mogen proeven en het verschil in smaak was duidelijk merkbaar. De mengelmoes had een bijzonder korte afdronk en de smaakintensiteit was ook vele malen minder verfijnd dan bij de rosé champagne waarbij de schillen kort mee waren gegist.

Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om rosé te maken. De methode die verreweg het meeste wordt toegepast heet saignée: oftewel bloeden. De schillen van de blauwe druiven worden kort mee gegist. In de schilletjes zitten namelijk de kleurpigmenten. Zodra de wijn de gewenste rosé kleur heeft, wordt de wijn van de schillen en pitten afgetapt, overgegoten en gaat de vergisting van alleen het sap verder.

Ook kunnen witte en blauwe druiven samen worden vergist. Deze methode zie je veel in Duitsland onder de naam: schillerwein of rotling. Een andere manier om rosé te maken is om de blauwe druiven te ontstelen en te kneuzen en de massa een paar dagen te laten weken. Zo geven de schillen een klein beetje kleur af en komt de most aan de rosé kleur. Na de persing wordt deze rosé op dezelfde wijze als droge witte wijn vergist.

Wanneer we het over de smaak van rosé hebben is deze vooral afhankelijk van het druivenras. Maar ze hebben eigenlijk allemaal één ding gemeen: veel fruit. Daarom is hij ook zo lekker bij die eerste zonnestraaltjes.

Moet je rosé jong drinken? Vaak wel, binnen de 2 jaar. Maar complexe rosé heeft baat bij rijping van zo’n 2 à 3 jaar. Dit komt door het langere gistingsproces. Hoe langer dit duurt, des te langer hij ‘op adem moet komen’. Goedkope (bulk)rosé uit de supermarkt raad ik je af, want het leven is te kort om slechte rosé te drinken. Liever eigenwijs en toch zo’n flesje, geheel op eigen risico, meenemen? Drink deze dan binnen het jaar na botteling leeg.

Mijn meest favoriete rosé komt uit het zuiden van Frankrijk: de Provence. Mooie kleur, heerlijke droge smaak en ietsje kruidigheid, precies hoe ik hem het lekkerste vind. Alhoewel ik ook een hele mooie Italiaanse rosé ken:‘Rifletti’ van wijnhuis Vincenzo Bossotti. Deze rosé uit Piëmonte laat ik vaak proeven tijdens de wijnworkshop serveer! en is bijzonder omdat er uit deze streek weinig tot geen rosé vandaan komt. Zijn smaakeigenschappen komen overeen met die uit de Provence en ik serveer er altijd saltufo bij.

Ben jij een rosé liefhebber en hebt jij voorkeur voor een bepaalde streek/druif? Leuk als je het mij hieronder laat weten.

Santé op een geweldige lente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *