Leer smaak benoemen

Ben jij die smaakliefhebber die interactief meer van wijn wilt weten? Laat mij je helpen! Mijn kennis en passie deel ik graag tijdens de verschillende erkende wijncursussen, die ik allemaal persoonlijk begeleid. Leerzaam, op een ontspannen manier én in duidelijke taal.

proeftafel kopie

"Leuk om in een gezellige ambiance in één avond iets te leren over wijn. Ik kan nu beter wijn beoordelen. Dankjewel, ik heb genoten." ~ René Jansen

Wijnworkshop Proef!

1 avond | 19.45 - 22.15 uur | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €45,00

Vrijdag 15 december 2017 =volgeboekt

Donderdag 15 maart 2018

Tijdens deze avond worden de ogen, neus en mond op scherp gezet! 

We gaan in op het benoemen van de kleur, geur en smaak van de wijn en er wordt kort uitgelegd hoe wijn gemaakt wordt. We ruiken aan de geurflesjes van Nez du Vin, allemaal geuren die ook in wijn kunnen voor komen. Enkele wijntermen als 'kurkwijn', 'azijnsteek' en 'tannine' worden besproken en/of geproefd. Kortom, een leerzame en gezellige avond die geschikt is voor de beginnende proever.

Direct inschrijven

BVE 190614 0189

"Bedankt voor je professionaliteit, goede dosis vrolijkheid en enthousiasme tijdens de workshop." ~ Wendy Weel

Wijnworkshop Serveer!

1 avond | 19.45 - 22.15 uur | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €45,00

Vrijdag 26 januari 2018

Donderdag 12 april 2018

Net als de workshop Proef! is dit een introductieles. Je hoeft dus nog niet veel van wijn te weten om deel te nemen. 

De belangrijkste wijngebieden en zijn druivenrassen worden besproken en we 'vertalen' een wijnetiket. Natuurlijk wordt er ook tijdens deze workshop geproefd en ontdekken we wat wijn met iets erbij doet. We leren welk effect temperatuur heeft op wijn en waarom hij wordt gekaraffeerd of gedecanteerd?

Direct inschrijven

Smaakvermaak Proeverij

"Bedankt voor 2 leuke en leerzame avonden. Jouw enthousiasme heeft daar voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Ik sluit me binnenkort graag aan bij de vervolgcursus. Tot dan!" ~ Im Harder

Wijnvignet (sden 1)

2 avonden | 19.45 - 22.15 uur | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €105,00 (inclusief btw en erkend diploma)

Vrijdag 15 december 2017 en 26 januari 2018 =volgeboekt

Donderdag 15 maart en 12 april 2018

Smaakvermaak stelt jouw in staat om in twee avonden het erkende diploma Wijnvignet te halen. Wanneer zowel de workshop Proef! als de workshop Serveer! wordt gevolgt, kan je na enig huiswerk tussendoor examen doen bij Smaakvermaak na de wijnworkshop Serveer!

Direct inschrijven

BVE 190614 0217 1

"Leuk die lessen in een kleinschalige groep, duidelijk, gezellig en door jou met veel enthousiasme gebracht!" ~ Kirsten van Grootheest

Wijnoorkonde (sden 2)

5 avonden | 19.30 - 22.00 uur | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €225,00 (exclusief landelijk examen)

Donderdag 19 oktober, 2, 16 en 23 november en 7 december 2017 =reeds gestart

Maandag 5 en 12 februari, 5, 19 en 26 maart 2018

In 5 avonden leer je in wijn de verschillende soorten smaken herkennen en onderscheiden uit de belangrijkste wijngebieden van de wereld. We gaan dieper in op de verschillende wijnbereidingen en lezen samen wijnetiketten.

We werken met het cursusboek ‘De Wijnwereld’. Het is mogelijk om het cursusboek via Smaakvermaak te bestellen voor €39,00, dit zit niet bij de cursusprijs inbegrepen. Het is ook mogelijk om dit boek zelf te bestellen via www.drankenstudie.nl/cursusboeken. Na bestelling wordt hij binnen een week thuisgestuurd. 

Je kunt je na deze cursus eventueel opgeven voor het officiële wijnexamen (facultatief).

Deze cursus is een opstap naar de opleiding voor het professionele Wijnbrevet.

Direct inschrijven

BVE 190614 0320

"De cursus is leerzaam en er is altijd ruimte voor een lach. Daarom blijf ik graag bij je terugkomen." ~ Miranda Winters 

Wijnbrevet (sden 3)

8 avonden | 19.30 - 22.15 | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €395,00 (exclusief landelijk examen)

Dinsdag 13 en 20 februari, 6, 13 en 27 maart, 17 en 24 april, 15 mei 2018

Deze cursus is voor wijnliefhebbers die dieper in willen gaan op de verschillende wijnlanden en hun geschiedenis, druivenrassen, klimaat, wijnwetgeving, etikettering en rijping.

Bij deze cursus staat het leren proeven voorop en minimaal zeventig wijnen worden door ons beoordeeld. Er zal één les gegeven worden bij Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude, waar wijnboer Pieter de Boer ons meeneemt in de wereld van het wijnmaken.

De laatste les staat in het teken van het proefexamen en we sluiten deze les af met lekkere hapjes.

Je kunt je na deze cursus opgeven voor het officiële wijnexamen Sden 3 dat toelating geeft tot de vinologen opleiding van de Wijnacademie.

We werken met het cursusboek ‘De Wijnwereld’. Het is mogelijk om het cursusboek via Smaakvermaak te bestellen voor €39,00, dit zit niet bij de cursusprijs inbegrepen. Het is ook mogelijk om dit boek zelf te bestellen via www.drankenstudie.nl/cursusboeken. Na bestelling wordt hij binnen een week thuisgestuurd. 

Direct inschrijven

skewer 639312 640

"Mooi om te proeven hoe contrast tussen wijn en spijs net zo goed in evenwicht kan zijn als harmonie" ~ Jozua van der Ploeg

Wijn-spijscursus

4 avonden | 20.00 - 23.00 uur | startdatum 17 oktober | Kookstudio De Hofsteede in Limmen | €299,00   VOLGEBOEKT

In vier avonden leer ik je wijn met spijs combineren. Door mijn ervaring als gastvrouw/sommelier ben ik overtuigd van de kracht van proeven. Deze cursus is dus geen standaard cursus, er wordt veel praktijkkennis opgedaan. We proeven ruim 45 verschillende wijnen. Naast heel veel goede, worden ook enkele foute combinaties geproefd. Enorm leerzaam dus.

Je hoeft geen kennis van wijn te hebben om deze cursus te volgen. Smaak is het uitgangspunt en dat heeft iedereen.

Meedoen? Leuk! Vul dan onderstaand formulier in. Dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.

Het is mogelijk om het lesgeld gespreid te betalen.

Programma:

Les 1 | Eerste Stappen in Wijn & Spijs

Dinsdag 17 oktober | 20.00 uur - 22.30 | Kookstudio De Hofsteede in Limmen

Deze avond zet jij voor de tweede keer in je leven je eerste stappen. Je maakt smaakprofielen van de wijnen en de gerechten en beleef de 5 basissmaken, zoet, zuur, zout, bitter en umami op je tong.

 

Les 2 | Harmonie en Contrast

Dinsdag 14 november | 20.00 uur - 22.30 | Kookstudio De Hofsteede in Limmen

Tijdens deze les leer je twee verschillende methodes voor het combineren van wijnen met spijzen: Mercandini methode (volgens het Italiaanse principe, Contract) en de Peter Klosse methode (Harmonie). Welke kies jij? Ontdek jouw voorkeur.

 

Les 3 | Kaas en Wijn

Dinsdag 28 november | 20.00 uur - 22.30 | Kookstudio De Hofsteede in Limmen

Alle vijf de kaasgroepen (gerijpte kaas van Fromagerie l'Amuse) gaan met 12 verschillende wijnen gecombineerd worden. Niet alleen de versheid van de kaas is belangrijk, maar ook wat er met de smaak gebeurd wanneer je er een marmelade, notenbrood o.i.d. bij serveert. Verrassende combinaties die zeer waardevol zijn.

 

Les 4 | Lastige smaken

Dinsdag 12 december | 20.00 uur - 22.30 | Kookstudio De Hofsteede in Limmen

Hoe vang je harde tannine in wijn op? Welke wijn kan wel en welke wijn kan niet het zuur van tomaat aan? Jij leert de juiste wijn kiezen bij de meest lastige smaken.

 

Direct inschrijven

Al dorst gekregen?

Graag zie ik je terug tijdens mijn wijncursus, want wijn is namelijk nóg leuker en lekkerder wanneer je er iets meer vanaf weet.

 

Margret Weijers
06 - 22 79 32 22
info@smaakvermaak.nl

 

NB: Na aanmelding ontvang je binnen een week een email. Mocht je deze mail missen, check dan even je spambox. Als 'onbekende' word ik hier gewoon in gesmeten... Auw!

Weten welk aanbod bij jou past? Stuur mij een email en ik zal je helpen met de juiste keuze maken.