HIJ is weer in het land…. Met twee gelovige kinderen, waarvan één met hele goede oren, geven wij hem veel verschillende namen (zoals: man met baard, 5-12, gulle decembergever), maar noemen hem nooit bij zijn échte naam. We willen geen slapende honden wakker maken. Toch jammer dat het dit jaar voor onze oudste de laatste keer zal zijn.

Ook ik heb me afgelopen zondag weer tegoed gedaan aan de vele pepernoten en schuimpjes. Maar dan zijn we er nog niet, want er komen ook nog chocoladeletters, amandelstaven, taai taai en speculaaspoppen. Lekker? Ja! Een heerlijke tijd met zalige zoete smaken. Maar wat schenk je zoal bij dat lekkers? Zoet is dan vaak het antwoord.

Wanneer je wijn met chocolade gaat combineren, is het belangrijk dat je weet hoeveel cacao er in zit. Deze hoeveelheid cacao bepaalt immers voor een groot deel de smaak. Hoe hoger het cacaogehalte (hoger dan 75%), hoe meer bitters. Omdat tannine ook bitter smaakt, botst deze chocolade met stevige tannine. Vermijden is dan het meest voor de hand liggend. De oplossing? Zoet! Wijnen die niet van nature zoet zijn, smaken er heel mooi bij. Zoals Vin Doux Naturel; door toevoeging van alcohol vergisten niet alle suikers, die geven de zoetheid aan wijn). Geen volle glazen, want deze wijnen zitten hoog in het alcohol, maar nippend aan een glas Banyuls of Maury bij deze chocolade is overheerlijk. En wat te denken van een glas Madeira (type malmsey) of tawny Port? Verrukkelijk!  Wist je trouwens dat chocolade relatief gezond is vanaf 72% cacao? Veel beter nog zijn chocoladerepen van 80% en 90% cacao.

Wanneer het cacaopercentage laag is (beneden de 55%), dan zal de smaak van de chocolade romig zijn. Toch combineert zoete wijn het beste bij deze chocolade. Rode wijn is vaak een mismatch, omdat de romigheid in chocolade de zuren in wijn versterken. Vooral in de nasmaak komen de zuren dan agressief over.

De uitzondering op deze regel zijn pepernoten.  Hierbij kies je een wijn die niet een te zoete smaak heeft, maar juist zacht, rond en fruitig is. Denk bijvoorbeeld aan wijn gemaakt van de druivenrassen grenache, pinot noir en gamay zonder houtlagering. Wanneer je kiest voor een wijn met smaakrijkdom zal er van de zoete, kruidige smaak van pepernoten niets overblijven. Drink je liever witte wijn? Zorg dan voor een wijn met iets houtrijping (reserve, reserva, barrique, wooded) en niet een wijn met te hoge zuren, die botst echt gigantisch.

Ik ga mijn tanden de aankomende tijd zetten in pepernoten en chocoladeletters. Maar waar ik nou zo benieuwd naar ben… Wat is jouw favoriete zoetheid? Deel je jouw favoriet in de comments met me?

Mocht je nou zelf willen ontdekken wat chocolade bij port doet, meld je dan aan voor de portproeverij van zaterdag 9 december as. en proef hoe hemels deze en andere combinaties zijn.

Aanmelden kan hier.

Terug naar overzicht...