Het kan natuurlijk niet uitblijven dat mijn blog van de deze maand gaat over het wereldrecord van mijn dorp, Limmen. Ongeveer 7.000 inwoners, dus klein van stuk, maar groots in ludieke records. En die van 2015 heeft alles met mijn vak te maken!

In 2012 word een oproep gedaan om massaal wijnkurken te sparen en sinds die tijd spaart heel Nederland en ver daarbuiten mee. Eerst word er aangegeven dat er 300.000 kurken nodig zijn, maar dit word al snel opgeschroefd naar 500.000. Pff, wat hebben we met zijn allen een wijn gedronken zeg! Ook Smaakvermaak draagt haar steentje bij, want naast de selectie op herkenbaarheid worden de wijnen ook geselecteerd op kurksluiting ;-). En met gemiddeld 9 wijnen per cursus, 3x in de week…. Tel uit je winst.

Afgelopen vrijdag 5 juni 2015 behaalde Limmen Ludiek Stichting het wereldrecord met hun “Grootste kurken mozaïek ter wereld” en zal het worden opgenomen in het Guiness Book of Records.

Op 180.96 m2 -32 meter breed bij 5 meter hoog – worden o.a. Anne Frank, Vincent van Gogh, D.J. Hardwell en Fanny Blankers Koen afgebeeld. En alles is ingestoken met wijnkurken. Ja, je leest het goed, ingestoken. Oftewel handwerk! Hoe dat dan gaat? Frames worden vervaardigt, tekeningen worden gemaakt, borden worden bedrukt, duizenden nietjes worden in deze borden geschoten en veel, heel veel vrijwilligers, die de kurken willen sorteren en insteken. En dat sorteren blijkt een behoorlijk tijdrovend werk te zijn. Het blijkt de basis en het meest secure werkje van het hele project.

In totaal zijn er 401.731 kurken nodig geweest voor dit waanzinnig mooie kurk mozaïek.

kurk mozaiekDit record wordt uitbundig gevierd (wij doen alles voor een gezellig feestje) en gisteren tijdens de feestavond stond ik achter de bar om de dorstige fans van drinken te voorzien. Nee geen wijn deze keer, maar achter de biertap!

Vertel eens, droom jij van een wereldrecord op jouw vakgebied? Deel jij hem hieronder met mij?

Terug naar overzicht...