Sta ik slippers te passen voor mijn zonnige wijnstudiereis naar Californië, gaat mijn telefoon… Trinnnnngggg. Thessa van Organisatiebureau NJoy & Party èn collegalid van ‘Zij Onderneemt’, aan de telefoon. “Margret, ik ben al een tijdje op zoek naar het antwoord, maar ik kan het moeilijk vinden. Ik dacht ik bel jou, want jij als vinoloog zal dit meteen weten”.
Altijd leuk wanneer ze me weten te vinden voor wijnvragen. En ja, ook tijdens het slippers passen :-).

 

 

“Een bruidspaar wil beginnen met een glas prosecco. Het bedrijf waar het feest gegeven wordt, geeft aan: we hebben geen prosecco, maar wel cava. Het is allebei mousserend en wordt op dezelfde manier gemaakt, dus dit is eigenlijk hetzelfde. Klopt dit wel, Margret?”

 

Ik leg Thessa uit dat naast het feit dat prosecco uit Italië en cava uit Spanje komt, er ook verschillende druivenrassen gebruikt worden. In cava zitten 3 soorten, macabeo,xarel-lo en parellada, en prosecco word gemaakt van één druivenras: de glera (in de volksmond prosecco genoemd). Dat geeft een onderscheidend verschil in smaak.

Er zijn twee verschillende soorten prosecco, namelijk frizzante (licht koolzuurhoudend) en spumante (hoger dan 3 bar), waarbij de eerste goedkoper is, doordat er minder accijns op de fles zit. In cava zit net zoveel koolzuur als in prosecco spumante, dus is cava vaak duurder dan prosecco frizzante. Hebben we meteen verschil nummer 3 te pakken.

Ook zit er een verschil in het wijn maken zelf. Cava krijgt net als de prosecco spumante zijn tweede gisting op fles en prosecco frizzante word gemaakt volgens de methode Charmat, oftewel tweede gisting op tank. Hupsakee: verschil nummer 4.

Dus om antwoord te geven op je vraag Thessa: “Er is wel degelijk verschil tussen cava en prosecco. Waarschijnlijk prefereert het bruidspaar de smaak van prosecco boven de cava en houden ze niet van te veel koolzuur. Daarom adviseer ik om de prosecco frizzante te presenteren. Het is en blijft toch hun dag (maar dat hoef ik jou niet uit te leggen, dat weet JIJ weer als geen ander)”.

 

 

Ik hang op en hoor een mevrouw gniffelen. Tja zeg ik, ook voor wijnvragen mogen ze me bellen. Zelfs, tijdens het slippers passen. En ik ren met een brede grijns en een paar slippers de winkel uit (natuurlijk wel betaald).

Terug naar overzicht...