In de tijd dat ik op de Hubertus vakschool in Amsterdam zat (zo hé, dat klinkt best ouderwets), werd er een wijnglas met bruine voet ingezet voor een Moezel wijn. Vreselijk lelijk en ouderwets vond ik ze. Het enige voordeel aan deze oerlelijke glazen was dat je wel wist om wat voor soort wijn het ging, want daar stond Duitsland in die tijd vooral bekend om, zoetige wijnsmaak.

Tegenwoordig staat Duitsland bekend om zijn prachtige edelzoete wijn waarbij de rijpheid van de druif een grote rol speelt. Maar ook zijn strak droge wijnen zijn heerlijk. Riesling is voor mij en voor velen het favoriete druivenras, maar de weisburgunder (pinot blanc) of spätburgunder (pinot noir) smaken ook waanzinnig lekker.

Heb jij wel eens naar een Duits wijnetiket gekeken? En kom je er dan uit? Enkele termen die je aan kunt aantreffen: Erstes Gewächs, Großes Gewächs, Hochgewächs, Classic, Selection, trocken, halb trocken und so weiter….
Al die benamingen scheppen enorm veel verwarring. Ik zal proberen het iets te verduidelijken.

De termen ‘trocken’ en ‘halb trocken’ geven aan dat de wijn restsuiker kan bevatten, oftewel een minuscuul klein zoetje. De leek proeft dit wellicht helemaal niet.

Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter (VDP) is een vereniging van wijnproducenten in Duitsland die een kwaliteitsnorm wil nastreven.  De leden hebben sinds 2012 een nieuwe indeling aangenomen die de kwaliteit en oorsprongsbenaming beschrijft. Van laag naar hoog is dat:

- Gutswein, wijn van basiskwaliteit zonder vermelding van wijngaard of gemeente, met alleen de naam van de producent

- Ortswein, wijn met alleen de vermelding van de gemeente, zonder vermelding van wijngaardnaam

- Erste Lage, wijn van zeer goede wijngaarden waarvan de naam op het etiket vermeld wordt. De eisen die aan deze wijngaarden worden gesteld zijn iets minder streng dan die van een Grosse Lage

- Grosse Lage, wijn van een topwijngaard die vermeld mag worden op het etiket

De classificatie van VDP heeft een privaatrechtelijke status en kan dus alleen door de bijna 200 leden van de VDP gebruikt worden. En de producenten die geen lid zijn dan? Die worden volgens deze classificatie ingedeeld: elk gebied is verdeeld in Bereiche (districten). Een Bereich vertegenwoordigt groepen wijngaarden die men ‘Grosslagen’ noemt. De meest nauwkeurige herkomstbenaming is ‘Einzellage’(wijngaard). Meestal is zo'n wijngaard verdeeld tussen meerdere individuele wijnbedrijven. Meerdere wijnbedrijven kunnen zo dezelfde wijngaardnaam op hun etiket vermeld hebben. Kwaliteit- en dus ook smaakverschillen kunnen in één enkele Einzellage aanwezig zijn.

Drink jij graag Duitse wijn? Laat het mij in de comments hieronder weten.

Mocht je benieuwd zijn naar de ‘nieuwe’ smaak van Duitsland sluit je dan aan bij mijn wijn-spijsproeverij van zaterdag 10 februari a.s. Aanmelden kan hier.

Terug naar overzicht...