Wat doe je wanneer je thuis een wijnproeverij van 20 wijnen achter de rug hebt en alle flessen worden bij je achtergelaten? Dan koop je, door tijdsgebrek, bij de supermarkt enkele kazen en start je een huis-tuin-en-keuken-wijn-en-kaasproeverij. Had ik maar iets meer tijd gehad, dan had ik bij de speciaalzaak mijn kazen kunnen halen. Je betaald meer, maar de smaken zijn veel intenser en dus mooier. Liever één kaas minder op de kaasplank, dan minder smaakbeleving. Maarja, Ik moet roeien met de riemen die ik heb.

De kazen:

  • Manchego - Spanje, La Mancha - schapenmelk
  • Camembert, Le Rustique - Frankrijk, Normandie - witschimmel van koemelk
  • De Limburger, pikant - Herve, Nederland - roodflora van koemelk met gewassen korst
  • Bleu de Auvergne, pikant - Auvergne, Frankrijk - blauwschimmelkaas van koemelk

Al mijn proefnotities bespaar ik je (eigenlijk kan ik de laatste niet meer lezen). Wel wil ik de mooiste combinaties laten weten.

Machego met Mont Ferrutx, Mallorca van callet en fogoneu (ehhh, welke druivenrassen? Okee, de wijnjuf leert ook elke dag bij). De fruitigheid in deze rode wijn in combinatie met de schapenkaas wordt versterkt en blijft lang aanwezig in de mond. De zachte tannine geeft hem spanning.

Camembert, Le Rustique - De Dornfelder van Gerd Stepp uit de Pfalz (DL) vandaan kon de uiterst romige smaak met ietsje kruidigheid goed aan. De romigheid werd minder en de kruiden kwamen mooi naar voren. Let op: Neem bij hele romige kazen geen wijn met veel bitter, deze wordt namelijk versterkt en zorgt voor een zeer nare nasmaak.

De Limburger - Deze smaak was even slikken. Totaal niet 'my cup of cheese': zilt, roomboter en specerijen. Om deze heftige smaken op te vangen zet ik er een wijn tegenover die op kan boksen tegen dit smaakgeweld. De Era, Aglianico uit Apulië redt het.

Blue de Auvergne - De pinot blanc, dornfelder en cabernet franc zijn allemaal te zacht om de pittige ziltigheid aan te kunnen. Helaas zit er tussen die twintig flessen geen dessertwijn, want die had zeker de zilte smaak kunnen tackelen. Een Monbazillac of Sauternes.

Gelukkig heb ik mijn bedje nog kunnen halen... Volgende keer maar versterking vragen denk ik... hik!

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht...