druif

De groei van een druivenstok loopt in drie verschillende fases. Natuurlijk is de zon in al deze fases belangrijk, maar vooral in de derde fase (de werkelijke rijping) is de zon het hardst nodig. Dan worden namelijk de meeste suikers opgebouwd die o.a. zo belangrijk zijn voor de alcoholische gisting.

Moet de druif dan altijd veel zon hebben? Wanneer je naar ander fruit, zoals appels en peren kijkt dan geldt: hoe meer zon, hoe meer suikers, hoe lekkerder de smaak. Dus zou je verwachten, dat is met druiven ook zo. Maar deze vlieger gaat voor wijndruiven niet altijd op. Ik zal proberen je het op een duidelijke manier uit te leggen.

De wijnboer houdt tussen bloei en oogst rond de 100 dagen aan. Hangen de druiven in een heel warm gebied, dan hangen ze liever goed beschut in de schaduw van hun eigen blad of op grote hoogte, anders zijn ze met 60 dagen al rijp en is er onbalans tussen suikers en zuren in de druif. Hangen de druiven in een koud klimaat dan willen ze graag zo lang mogelijk in de zon kijken om toch minimaal aan die 100 dagen te komen (maar nooit in directe zon, want dan kunnen ze verbranden. ‘Zonnebrand’ heet dat).

Eigenlijk is er nog een vierde fase, die van overrijping. Alleen is de zon in deze fase niet meer zo heel erg van invloed. Wanneer de herfst warm en droog is, kan het suikergehalte toenemen omdat de druif indroogt. Door de warmte verdampt een deel van het sap, maar de concentratie van de vaste bestanddelen (vooral het suiker) gaat omhoog. Hierdoor stijgt het relatieve suikergehalte en krijg je na vergisting zoete wijn.

Zou jij je neus wel eens boven zo’n overrijpe wijn willen hangen? In september starten mijn wijncursussen weer en deze wijn gaat zeker bekeken, besnuffeld, geslurpt en heel misschien een klein slokje doorgeslikt worden. De wijncursussen worden gegeven op alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Klik hier om naar de actuele data te gaan.

Wanneer het zo warm is kies ik een glas witte wijn met een frisse smaak. En jij? Laat mij in het commentaarveld hieronder weten welke wijn jij graag drinkt met deze zomerse temperaturen.

Terug naar overzicht...