Vandaag is het feest! Het is namelijk 5 jaar geleden dat ik de sprong in het diepe maakte en Smaakvermaak inschreef bij de Kamer van Koophandel. Nog steeds ben ik heel blij dat ik deze stap gezet heb. Er is geen mooier beroep dan dit.

In die 5 jaar heb ik bijna 500 genieters hun eigen smaak leren ontdekken en benoemen. Sommige genieten van één avond proef, anderen steek ik aan met het virus en doorlopen het volledige programma. Hoogtepunten? Die zijn er genoeg! Er word namelijk heel wat afgelachen tijdens de lessen. Neem bijvoorbeeld het slurpen tijdens het wijn proeven…. “Slurpen? Ja, ik wil jullie allemaal horen.”

Ook zo’n eerste slok droge sherry. Die gezichtsuitdrukkingen! Ik moet er eigenlijk eens een foto van maken. Op hun beurt lachen zij weer om mij wanneer ik al die moeilijke Oost Europese druivenrassen voordraag. Elke keer een uitdaging.

Nu hoor ik je denken: “Maar zijn jullie dan wel serieus met de les bezig?” Jazeker. Ik heb de groep ook wel eens streng toe moeten spreken. Het wijnexamen is namelijk geen lachertje en naast de vloeibare stof moet ook de droge stof goed beheerst worden. Het is de balans tussen ernst (??? ander woord?)  en humor die Smaakvermaak juist zo uniek maakt.

Een mooi compliment kwam van Miranda. Zij mailde mij: ”Jij geeft op een toegankelijke en enthousiaste manier uitleg over de theorie en je laat ons kennis maken met heel veel verschillende wijnsmaken. Daarnaast is er altijd ruimte voor een lach. Dat zorgt ervoor dat ik graag bij je terug blijft komen”. Hier word je toch blij van? Ook word ik zeer blij wanneer iemand een proeffles meeneemt om tijdens de les met zijn allen te proeven. Wijn verbind, dat is een feit!

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, maar wanneer ik thuiskom na een avond lesgeven, zit ik vol energie op de bank bij te komen van hun enthousiasme en dan denk ik: wat een voorrecht om te doen wat ik echt leuk vind! Op naar het volgende lustrum. Santé!

Terug naar overzicht...