Vorige week mocht ik een bijzondere wijnproeverij verzorgen voor Het NON (Noord Noord-Hollands Ondernemers Netwerk). Zij vieren dit jaar het 4e lustrum en hadden een jubileumavond met als thema: “Let’s make NON-SENSE”. Een super titel waar Smaakvermaak perfect in past. Natasha Ioppi (creatief brein en één van de organisatoren) liet mij weten dat het geen gewone wijnproeverij kon zijn, maar één waarbij het zintuig ruiken aan bod komt. Ik ben gek op dit soort uitdagingen!

Bij binnenkomst van de gasten is het licht uit. Slechts enkele kaarsjes branden en een prachtige boom met verschillende kleuren verspreidt gedempt licht. Perfecte sfeer dus. Iedereen heeft één gevuld proefglas voor zich staan. De wijnflessen verhuld in mijn welbekende sokken (=blindproefkousen) staan op de proeftafel. Niet gluren, maar puur op geur afgaan. Ze ruiken aan twee verschillende flesjes van de geurdoos ‘Nez du Vin’ en proberen te achterhalen welke geuren het zijn. De vraag is nu: “Is één, geen of beide geuren ook in deze wijn terug te vinden?” Citroen kunnen ze er goed uithalen, peer blijkt lastiger. Het ingeschonken glas wijn ruikt ook naar citroen en zelfs een beetje chemisch. Wanneer ik vertel dat het petroleum is, vraagt een dame: ‘maar hoe kan een wijn nu naar petroleum ruiken’? Dat zit er toch niet echt in hé? Nee hoor, dat is het druivenras riesling dat deze geur meegeeft aan de wijn. Daarna schenk ik een nieuwe wijn in. Wat een verschil met het vorige glas! Opnieuw gaan twee geurflesjes in het rond. Nu ruikt de groep honing in het ene flesje en karamel in het andere, een enkeling noemt het boter. Laat die enkeling het nu net goed hebben! De tweede wijn is een chardonnay uit Roemenië en heeft naast boter ook wat tropisch fruit in de geur.

Ssssttt, niet doorvertellen hoor, maar er was nog één zintuig dat aan bod kwam :-)

Wil jij door middel van AL je zintuigen benutten een wijn leren herkennen? Zodat je er nog meer van kunt genieten? Meld je dan aan voor de cursus Wijnvignet. Deze cursus bestaat uit twee gezellige avonden (3 en 31 maart) die heel geschikt is voor de beginnende proever. Je hoeft dus nog niet veel van wijn te weten om deel te nemen. Klik voor meer informatie en/of aanmelden op deze link.

Terug naar overzicht...