Tijdens mijn wijnproeverijen wordt mij vaak de vraag gesteld waarom er maar één wijnglas op tafel staat. “Wanneer je verschillende wijnen proeft betekent dat toch automatisch ook veel glazen”?  Eigenlijk is het antwoord heel simpel, ik ben te lui om ze schoon te maken ;-). Het echte antwoord is dat het niet nodig is om zoveel wijnglazen op tafel neer te zetten. De smaken worden zo opgebouwd dat elke wijn die erna geschonken wordt, de vorige zal overtreffen. Van teveel glazen voor je neus raak je toch ook in de war? En laten we het al helemaal niet hebben over het ruimtegebrek op de proeftafel…. Want waar laat ik acht wijnglazen wanneer er ook een waterglas, servet, hapjes, kaarsjes, bloemetjes, spittons (huh, de wat? sorry, de spuugbakken), enz. op tafel moet staan.

Wat de volgorde van wijnschenken dan is? Beginnend met fris wit, daarna voller wit, gevolgd door houtgerijpt wit, fruitig rosé, kruidig rosé, soepel rood, vol rood, krachtig rood en dessertwijn. Ik heb me wel eens laten leiden door het wijnetiket. Achteraf bleek dat ik de wijnen beter om kon draaien. Dat kwam niet zozeer door de volheid van de smaak, maar de wijn waarvan ik dacht zacht te zijn, bleek een enorme lengte te hebben! Het blijft dus altijd een kwestie van proeven. En laat dat nou net het mooiste deel van mijn vak zijn. Stilstaan doet wijn niet aan. Elke dag leren we weer bij.

Heb jij zin om te ontdekken hoe je 50 verschillende wijnen kunt proeven met één wijnglas? Vrijdagavond 18 maart tussen 20.15 en 22.30 organiseert Smaakvermaak bij De Burgerij in Limmen haar jaarlijkse inloopproeverij. Lekker binnenkomen wanneer het jou uitkomt! De bekende Europese wijnlanden zoals Spanje, Frankrijk en Italië zullen vertegenwoordigd zijn, maar ook Roemenië en de nieuwe wereld als Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland staan op de proeftafels. En wijn proeven maakt hongerig, dus worden er ook heerlijke hapjes uitgedeeld. De kosten voor deze gezellige en smakelijke avond zijn maar 15 euro. Aanmelden kan alléén door te reserveren via deze link. 

Terug naar overzicht...