Vaak stellen mijn cursisten mij tijdens de wijnworkshops de vraag: welke wijn drink jij het liefst? Meestal antwoord ik dan: “nou, dat  is afhankelijk van het seizoen”. Ik zie mijn cursisten denken…
En wanneer ik vervolgens zeg: “ ik drink liever geen frisse, zure witte wijn in de winter, dat is mij echt te koud!” Dan pas hoor ik het spreekwoordelijke kwartje vallen.

Welke wijn past er bij dit koude en natte weer? Is witte wijn ‘not done’? Nee, natuurlijk niet. Je moet vooral drinken wat je lekker vindt. Mijn advies is dan wel om een wijn te kiezen met iets meer rijpheid. Door een wijn met houtlagering te nemen of door een druivenras te kiezen dat over rijpere eigenschappen beschikt. Denk bijvoorbeeld aan verdejo (Spanje), arneis (Italië), semillon (Frankrijk) of een chardonnay reserve of barrique (uit welk wijnland eigenlijk niet? J). 

Wanneer je een liefhebber van rood bent, is een pinot noir een druivenras dat heerlijk smaakt in de herfst. Liever wel met houtlagering, want zuren kunnen aanwezig zijn en houtlagering maakt de wijn toch een stuk vriendelijker. Côtes de Beaune (CdB) bijvoorbeeld maakt heerlijke rode wijn van de pinot noir. Knipper niet met je ogen wanneer je naar de prijs kijkt, de prijs klopt en is geen foutje. Bourgogne (dit is de regio waarin CdB ligt) is kostbaar. Wanneer je knip weigert, kun je ook gaan voor een mooie montepulciano (Italië) of een grenache (Zuid-Frankrijk).

Bij deze lage temperaturen en hoosbuien is de zomer meteen uit mijn systeem. Wat nou zon, strand en nazomeren met rosé? Pak rode wijn! Dozen vol graag en doe er meteen wat openhaard hout bij alstublieft.

Terug naar overzicht...