Ik weet het nog goed, mijn allereerste keer voor het wijnschap. Ik begreep niets van al die namen op het wijnetiket. Lealtanza, Crianza, Rioja, Denominacion de Origen Calificada. Waar komt hij nou vandaan? Zal hij vol smaken of fruitig? Wat zal dat het druivenras zijn?

Vaak is het etiket onduidelijk en worden we misleid om de verkoop te stimuleren. Het vraagt dus enige kennis om een wijnetiket te kunnen lezen. Aan de hand van twee voorbeelden zal ik je de abracadabra van het wijnetiket uitleggen.

chablis etiket v1 kopie

Belangrijke informatie die je als wijnleek kunt aflezen van dit etiket:

- Produit de France;  De wijn komt uit Frankrijk

- Chablis; Naam van de wijn

- Alcoholgehalte; 12 %

Wat leest een wijnkenner hieraan af?

- Het druivenras. Wanneer de wijn de naam Chablis wilt dragen, is het verplicht om het druivenras Chardonnay te gebruiken.

- Chablis is een plaats in de Bourgogne. Dit ligt vrij noordelijk en krijgt dus relatief weinig zon. Weinig zon betekent minder suikeropbouw in de druif, dus deze wijn zal meer zuren bevatten (oftewel fris smaken).

- Er staan geen aanduidingen op als ‘reserve of elevé en fût de chêne’. De wijn heeft geen houtlagering gehad. De wijn bevat geen rijpe vanille tonen.

Nog eentje dan:

Arneis etiket v1 kopie

‘Huh? Hier staat helemaal niets op, behalve Vigneto di Castelvei, Arneis’. Klopt, dus als wijnleek is dit niet te doen. Maar na een wijncursus weet je in ieder geval wel het druivenras, Arneis. Daar leer je dat dit een druif uit Italië is die zeer verfrissend en iets kruidig kan zijn.

Ik weet het nog goed, de allereerste keer als wijnkenner in een wijnspeciaalzaak. Ik begrijp wat er op het etiket staat. Waar hij precies vandaan komt, van welke druif hij gemaakt is, wat de kenmerken van dat druivenras is en hoe hij dus ongeveer zou moeten smaken. Dat is nog eens makkelijk wijn kopen!

Zonder wijnkennis zal het altijd lastig blijven om de goede wijn te kiezen, want naar de smaak blijft je gissen.

Wil jij ook graag wijn kopen die je lekker vindt? Kijk dan op www.smaakvermaak.nl. Er zit vast een passende cursus voor je bij!

Vind jij het lastig om wijn te kopen? Laat mij in het commentaarveld hieronder weten waar jij tegenaan loopt.

Terug naar overzicht...