De smakelijke decembermaand

kersttafel

Geniet jij ook zo van deze feestmaand? Het is een drukke tijd, ook voor Smaakvermaak. Niet alleen vanwege de wijncursussen, maar ook omdat de relatiegeschenken voor kerst bij de bedrijven moeten staan. Gelukkig brengt het ook veel gezelligheid met zich mee. Het begint meestal wanneer ik de vele kerstverlichting buiten zie hangen. Daar word je toch blij van? En zo zijn die donkere dagen voor kerst helemaal niet zo donker meer…

Lees meer...

JE BENT NIET GOED!

restaurant

We zitten in het restaurant en hebben net onze keuze voor het diner doorgegeven. Dan komt Hij…. Nee, geen charmante Italiaanse gastheer in maatpak, maar de wijnkaart, door mij ook wel De Bijbel genoemd.

Lees meer...

OUDERWETSE BRUINE VOETJES

 • Door Margret Weijers
 • #WIJN
moezel

In de tijd dat ik op de Hubertus vakschool in Amsterdam zat (zo hé, dat klinkt best ouderwets), werd er een wijnglas met bruine voet ingezet voor een Moezel wijn. Vreselijk lelijk en ouderwets vond ik ze. Het enige voordeel aan deze oerlelijke glazen was dat je wel wist om wat voor soort wijn het ging, want daar stond Duitsland in die tijd vooral bekend om, zoetige wijnsmaak.
Tegenwoordig staat Duitsland bekend om zijn prachtige edelzoete wijn waarbij de rijpheid van de druif een grote rol speelt. Maar ook zijn strak droge wijnen zijn heerlijk. Riesling is voor mij en voor velen het favoriete druivenras, maar de weisburgunder (pinot blanc) of spätburgunder (pinot noir) smaken ook waanzinnig lekker.

Lees meer...

Wie zoet is krijgt lekkers… maar wat schenk je er bij?

saint nicholas 2807180 1920

HIJ is weer in het land…. Met twee gelovige kinderen, waarvan één met hele goede oren, geven wij hem veel verschillende namen (zoals: man met baard, 5-12, gulle decembergever), maar noemen hem nooit bij zijn échte naam. We willen geen slapende honden wakker maken. Toch jammer dat het dit jaar voor onze oudste de laatste keer zal zijn.

Ook ik heb me afgelopen zondag weer tegoed gedaan aan de vele pepernoten en schuimpjes. Maar dan zijn we er nog niet, want er komen ook nog chocoladeletters, amandelstaven, taai taai en speculaaspoppen. Lekker? Ja! Een heerlijke tijd met zalige zoete smaken. Maar wat schenk je zoal bij dat lekkers?

Lees meer...

Een Doos Vol Rode Wijn Alstublieft!

 • Door Margret Weijers
 • #SMAAK
water drop 275938 1920

Vaak stellen mijn cursisten mij tijdens de wijnworkshops de vraag: welke wijn drink jij het liefst? Meestal antwoord ik dan: “nou, dat is afhankelijk van het seizoen”. Ik zie mijn cursisten denken…
En wanneer ik vervolgens zeg: “ ik drink liever geen frisse, zure witte wijn in de winter, dat is mij echt te koud!” Dan pas hoor ik het spreekwoordelijke kwartje vallen.

Lees meer...

ROSÉ… WAT DOEN ZE ER MEE?

 • Door Margret Weijers
 • #SMAAK
alcohol party glass table

Verlang jij ook zo naar de zon? Ik merk dat mijn gedachten steeds vaker afdwalen naar zandbenen, de geur van zonnebrand, lange avonden aan het strand compleet met zonsondergang en een goed gekoeld glas rosé in de hand. Helaas zijn die lange avonden aan het strand een romantische illusie, want met twee kleine kinderen is dit niet haalbaar. En ze zijn nog lang geen 20, dus “Keep on dreaming, honey”.

Lees meer...

BEN JIJ WARM OF KOUD?

 • Door Margret Weijers
 • #WIJN
winter

Nog even en we hebben koning winter weer achter de rug. Nou ja, nog even… ruim een maand te gaan. Maar dit ‘even’ zeg ik alleen maar om mezelf moed in te spreken. Nog vijf weken deze kou trotseren en dan komt de lente weer om de hoek kijken. En in de zomer, wanneer ik nippend aan een glas sauvignon blanc peentjes zit te zweten, denk ik met weemoed terug aan deze kou. Het is ook nooit goed hè?

Lees meer...

GESCHENK VOL SMAAK

 • Door Margret Weijers
 • #SMAAK

Mag ik je wat vragen? En dan wel graag een eerlijk antwoord geven. Wat doe jij met een gekregen fles wijn van je zakenrelaties? Bijvoorbeeld als bedankje voor jouw loyaliteit in het afgelopen jaar? Belandt die fles bij jou, net als bij zovelen, in je kelder of trapkast? Je hebt immers geen idee welke wijn je eigenlijk gekregen hebt.

Lees meer...

FEEST!

confetti 985152 1920

Vandaag is het feest! Het is namelijk 5 jaar geleden dat ik de sprong in het diepe maakte en Smaakvermaak inschreef bij de Kamer van Koophandel. Nog steeds ben ik heel blij dat ik deze stap gezet heb. Er is geen mooier beroep dan dit.

Lees meer...

SPRANKELENDE VRAAG

Sta ik slippers te passen voor mijn zonnige wijnstudiereis naar Californië, gaat mijn telefoon… Trinnnnngggg. Thessa van Organisatiebureau NJoy & Party én collegalid van Zij Onderneemt aan de telefoon. “Margret, ik ben al een tijdje op zoek naar het antwoord, maar ik kan het moeilijk vinden. Ik dacht ik bel jou, want jij als Vinoloog zal dit meteen weten”.
Altijd leuk wanneer ze me weten te vinden voor wijnvragen. En ja, ook tijdens het slippers passen :-).

Lees meer...

Even Neuzen

 • Door Margret Weijers
 • #PROEF
adult 19033 1920

Vorige week mocht ik een bijzondere wijnproeverij verzorgen voor Het NON (Noord Noord-Hollands Ondernemers Netwerk). Zij vieren dit jaar het 4e lustrum en hadden een jubileumavond met als thema: “Let’s make NON-SENSE”. Een super titel waar Smaakvermaak perfect in past. Natasha Ioppi (creatief brein en één van de organisatoren) liet mij weten dat het geen gewone wijnproeverij kon zijn, maar één waarbij het zintuig ruiken aan bod komt. Ik ben gek op dit soort uitdagingen!

Lees meer...

Een tafel vol glaswerk?

 • Door Margret Weijers
 • #WIJN
glaswerk kopie

Tijdens mijn wijnproeverijen wordt mij vaak de vraag gesteld waarom er maar één wijnglas op tafel staat. “Wanneer je verschillende wijnen proeft betekent dat toch automatisch ook veel glazen”? Eigenlijk is het antwoord heel simpel, ik ben te lui om ze schoon te maken ;-)

Lees meer...

Champagne

 • Door Margret Weijers

Het is mij nog niet eerder gebeurd, maar ik kreeg gisteren de fles niet open. Grote paniek, want ALTIJD sta ik klokslag 00.00 uur klaar om te 'ploppen', zodat ik vervolgens mijn lief als eerste een goed en gelukkig nieuwjaar kan wensen. Maar gisteren lukte het dus niet.... Zou de duivel ermee gespeeld hebben? Ik had namelijk voor het eerst een fles Prosecco in plaats van Champagne koud gezet. Voor mij staat één ding vast: volgend jaar gewoon weer aan de Champagne. Plopt beter en smaakt lekkerder.

Lees meer...

Op de proeftafel.... Kaas & Wijn

 • Door Margret Weijers
 • #PROEF
wine 647832 640

Wat doe je wanneer je thuis een wijnproeverij van 20 wijnen achter de rug hebt en alle flessen worden bij je achtergelaten? Dan koop je, door tijdsgebrek, bij de supermarkt enkele kazen en start je een huis-tuin-en-keuken-wijn-en-kaasproeverij. Had ik maar iets meer tijd gehad, dan had ik bij de speciaalzaak mijn kazen kunnen halen. Je betaald meer, maar de smaken zijn veel intenser en dus mooier. Liever één kaas minder op de kaasplank, dan minder smaakbeleving. Maarja, Ik moet roeien met de riemen die ik heb.

Lees meer...

De abracadabra van het wijnetiket

 • Door Margret Weijers
 • #WIJN

Ik weet het nog goed, mijn allereerste keer voor het wijnschap. Ik begreep niets van al die namen op het wijnetiket. Lealtanza, Crianza, Rioja, Denominacion de Origen Calificada. Waar komt hij nou vandaan? Zal hij vol smaken of fruitig? Wat zal dat het druivenras zijn?

Lees meer...

Let the sun shine?

Nu de zon zo lekker aan het schijnen is, merk ik het effect van de zon op mensen. Op een wijndruif heeft diezelfde zon ook enorm veel effect…

Lees meer...

Waar zijn 401.731 kurken voor nodig?

Het kan natuurlijk niet uitblijven dat mijn blog van de deze maand gaat over het wereldrecord van mijn dorp, Limmen. Ongeveer 7.000 inwoners, dus klein van stuk, maar groots in ludieke records. En die van 2015 heeft alles met mijn vak te maken!

Lees meer...

Kies in 7 stappen de juiste wijn.

 • Door Margret Weijers
 • #TIPS

Daar sta je dan… Jij hebt aangeboden om de wijn te regelen, maar eenmaal voor het wijnschap zie je door de bomen het bos niet meer. Je raakt, zonder één druppel te drinken, al duizelig bij het zien van al die verschillende flessen en van het etiket wordt je ook niet veel wijzer. Wat nu?

Volg deze 7 stappen en maak zo de juiste keuze:

Lees meer...

Hoe komt wijn aan zijn smaak?

 • Door Margret Weijers
 • #SMAAK

Olijven, cacao, kersen, kattenpis, buxus en vanille. Ben jij deze woorden ook wel eens tegengekomen op een wijnetiket of proefnotitie? Voegt de wijnboer deze smaken dan gewoon toe aan de wijn? Nee, dat mag hij niet! Hoe wijn dan aan al die verschillende geuren komt? Dat heeft te maken met het druivenras, het wijn maken en het rijpen van de wijn.

Lees meer...