Beaujolais nouveau est arrivé

Ken jij bovenstaande Franse zin? Dan is het vandaag jouw geluksdag, want vandaag is namelijk dé dag! Ik leg het graag aan je uit. Vandaag is het de derde donderdag van november en dat houd in dat de Beaujolais nouveau verkocht mag worden. Maar wat is dit nou eigenlijk en waarom kleeft er zo’n slecht imago aan deze wijn?

Een klein stukje geschiedenis

Tegenwoordig drinken we wijn het hele jaar door, maar toen we nog niet over de moderne conserveermiddelen beschikten, was Beaujolais de eerste wijn die na een lange, wijnloze zomer als eerste op de markt kwam. Deze eerste wijn smaakte alleen wel behoorlijk schraal, omdat de inweektijd t.o.v. andere wijn te kort was om een goede smaak uit de druiven te krijgen. Ergens halverwege de twintigste eeuw is de methode maceration carbonique ontdekt. Bij deze methode worden de druiven in een rvs tank gedaan, er wordt koolzuurgas aan toegevoegd en de gisttank wordt afgesloten. Dit laten ze tussen de 10 en 12 dagen inweken. Door de druk die ontstaat beginnen de druiven onder in de tank te vergisten en zetten hun suikers om in alcohol, waar van nature koolzuurgas bij vrij komt. De gistcellen stikken door het gebrek aan zuurstof en in plaats daarvan vermengd het natuurlijke koolzuurgas zich met het toegevoegde koolzuurgas. Samen dringen ze door de schillen van de druiven heen. Zo trekken ze alle smaak en kleur uit de schillen. Die op hun beurt verzwakken en openbarsten. Het sap komt vrij en mengt zich met de aroma’s die reeds uit de schillen getrokken zijn. Na een dag of tien worden de druiven geperst om al het sap eruit te krijgen. De most wordt van de schillen gescheiden en verder vergist in een schone tank. De reeds aanwezige gistcellen komen weer tot leven en maken van het geperste sap wijn.

Smaak

Een Beaujolais Primeur (of Nouveau) is altijd paars van kleur en is een sappig fruitbommetje. Deze wijn is niet gemaakt om te laten rijpen, maar moet juist zo snel mogelijk ontkurkt en gedronken worden. Het slechte imago komt denk ik door zijn zuren. Maar als je de wijn licht koelt onderdruk je deze zuren en versterk je het fruit. Ondanks mijn voorliefde voor zuren in een wijn ben ik persoonlijk ook geen groot liefhebber van Beaujolais nouveau, maar soms loop je zomaar tegen een pareltjes aan, zoals deze van Domaine des Nugues. Vanavond laat ik hem aan mijn cursisten proeven. Ben benieuwd wat zij hiervan vinden. Wat denk jij: zure gezichtjes of blije eitjes?

Wil je ook een wijncursus bij Smaakvermaak volgen? Kijk dan hier voor een overzicht met actuele data.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *